Hoofdmenu

Schmeckt mir ganz gut

Genre: Kookboek
Auteur: Roel van Kollem
Hardcover: ISBN 9789079418503 (€ 17,50; uitverkocht)
Softcover: ISBN 9789079418756 (€ 15,75)
Verschenen: 11 november 2018

Website: www.jvank.nl/Schmeckt

In de NRC van zaterdag 10 november 2019 verscheen een (positieve) bespreking van dit kookboekje van Janneke Vreugdehil. Ze schrijft:

Roel van Kollem heeft in dit boekje de recepten van zijn Joods-Duitse familie gebundeld. Dat waren wat hij noemt ‘Dreitagejuden’. Ze vierden alleen de drie belangrijkste feestdagen: Rosj Hosjana, Jom Kipoer en Pesach.
Varkensvlees kwam doorgaans niet op tafel, maar er werd een uitzondering gemaakt voor ham, ‘want dat was gewoonweg te lekker’.

Kleine, maar mooie verhalen vertelt de auteur. Zoals de titelverklarende anekdote over een tante van zijn moeder die altijd uit de losse pols kookte. Omdat ze een goede kokkin was pakte dat meestal goed uit, maar heel soms ook niet. Haar man zei dan: “Kinderen, dit hoeven jullie niet te eten.”
Waarop tante nog eens demonstratief opschepte, kin omhoog en borst vooruit en zei: “Schmeckt mir ganz gut.”

Op 2 november 2019 verscheen een bespreking van dit kookboekje in de (Kook-)nieuwsbrief MergenMetz

Op 15 januari 2019 is de paperback editie van dit kookboekje verschenen. Deze kost  15,75. 

Op zondag 11 november is dit kookboekje gepresenteerd in het EGCC (European Go Cultural Center) in Amstelveen.

Roel schrijft:

Dit boek geeft een kijkje in de culinaire geschiedenis van mijn familie. Van mijn grootmoeder via mijn moeder en mijzelf tot aan mijn kinderen. Hoewel het geen Joods kookboek is — mijn moeder kookte nu en dan met varkensvlees — hebben veel gerechten een Joodse achtergrond.

Veel van de recepten in dit boekje zijn afkomstig van mijn grootmoeder, die Duitse van geboorte was. Mijn grootmoeder kon zeer goed koken. Ze verstond de kunst om met het weinige wat ze had, iets lekkers te maken. Dat moest ook wel want in de ellendige dagen van de opkomst van Hitler en de daaropvolgende vlucht naar Nederland, leden ze bittere armoede.

In dit kookboek worden de meest typerende gerechten van mijn moeder weergegeven, aangevuld met een aantal gerechten die ik graag met en voor mijn kinderen maakte.

Op het laatst van haar leven begon mijn moeder recepten op papier te zetten voor haar kleinkinderen van wie ze zielsveel hield. Dat was de directe aanleiding voor het schrijven van dit boek. Ik heb haar notities met veel genoegen verder uitgewerkt en aangevuld.

Mijn moeder kookte heel onconventioneel in een periode waarin de gewone Hollandse pot bij de meeste Nederlandse gezinnen op tafel kwam. Ongewone ingrediënten, buitenlandse gerechten. Wij aten volkorenbrood van dr. Vogel uit de natuurwinkel toen dat soort brood nog volstrekt onbekend was bij de gemiddelde Nederlander. De recepten geven goed weer wat er dagelijks en bij bijzondere gelegenheden bij ons op tafel kwam.

Aan de titel van dit kookboekje ligt een anekdote ten grondslag. Een tante van mijn moeder kookte altijd uit de losse pols. Een handje van dit en een snufje van dat. Ze was een goede kokkin dus dat pakte meestal goed uit, maar een heel enkele keer mislukte het. Dan zei haar man: “Kinderen, dit hoeven jullie niet te eten.” “Schmeckt mir ganz gut.” reageerde tante dan gekwetst, en met haar kin omhoog en haar borst vooruit schepte ze zichzelf nog een keer extra op!

De meeste gerechten zijn niet moeilijk te maken, maar het zijn de finesses die de gerechten vervolmaken.

Roel van Kollem

WebsitePaperback (€ 15,75)

 

2646total visits,2visits today