Hoofdmenu

De vader en Michiel en andere oude verhalen

 

Cover

De vader en Michiel
en andere oude verhalen

Genre: Verhalen
Auteur: Herman Adèr
ISBN: 97-890-79418-05-3 (Softcover)
Eerste druk: 2009
Status: Uitverkocht
ISBN eBook: 97-890-79418-11-4 (eBoek)
Prijs: € 0,99
Website: www.jvank.nl/OudeVerhalen

Inhoud

Men kan de verhalen van Herman Adèr het beste omschrijven als “verdraaide herinneringen”, in beide betekenissen van het woord “verdraaid”. De eerste betekenis (dekselse herinneringen) verwijst naar de kracht waarmee herinneringen zich kunnen opdringen en het verhalend potentieel dat zij in zich dragen. De andere betekenis heeft te maken met de manier waarop herinneringen door de schrijver worden gebruikt. Hij past een procédé toe waarbij eerst gebeurtenissen uit het verleden worden geselecteerd rond een bepaald thema. Dit materiaal wordt vervolgens verdicht, verdraaid en van een plot voorzien. Meestal heeft het eindresultaat, ook voor de schrijver zelf, weinig meer te maken met de gebeurtenissen waarop ze in aanvang gebaseerd waren.

In de bundel ‘De vader en Michiel en andere oude verhalen’ van Herman Adèr (1940) worden verhalen gepubliceerd die hun oorsprong hebben in de zestiger en zeventiger jaren. 

Fragment uit het titelverhaal:
Op een keer logeerde mijn neef Robje bij ons. Hij was enigst kind net als ik. Iedere zaterdag werd op het grasveld bij het groene botenhuis de vlag gehesen. Een van de waterpadvinders blies daarbij op een trompet, terwijl de anderen plechtig toekeken. Mijn vader en ik keken er altijd naar. Die keer ook, met Robje erbij. Maar dit keer deed mijn vader iets vreemds. Bij de eerste tonen van de trompet bracht hij tot mijn verbazing de militaire groet. Gebiologeerd deed ik dit gebaar na en beduidde Robje, dat het ook van hem verwacht werd. Wel een minuut stonden we daar. Drie soldaatjes.

WebsiteDownload het titelverhaal
Voor eReader (€0,99)Voor de iPad (€ 2,49)Voor Kindle (€0,99)
Lenen bij de OB

3894total visits,1visits today