De Nieuwsgier

 
 
De Nieuwsgier
(ISBN: 978-90-79418-53-4)

Op 1 juli 2019 verscheen de e-boek versie van de Nieuwgier.

Op 26 februari 2017 is deze bundel gepresenteerd in het tuinhuis van de Tolhuistuin in Amsterdam Noord.
Het was een genoegelijke, informele bijeenkomst.

Aan de hand van een fragment uit een recent interview van Harriët Guilbert met de Columnbiaanse schrijfster Laura Restrepo vertelde Adèr iets over de angsten van de schrijver.

Toen Restrepo daarnaar gevraagd werd, noemde zij twee dingen waarvoor de schrijver bang zou kunnen zijn.

De eerste, grootste, angst van de schrijver zou moeten zijn om niet te schrijven.

En verder zei ze:
Maak je niet druk over de vraag of het wel goed genoeg is wat je schrijft. Je doet je best: alleen de lezers (niet de critici) zullen je naderhand duidelijk maken of ze je werk de moeite waard vinden. En misschien, eens, over lange tijd, het nageslacht.

Adèr vertelde dat hij zijn wetenschappelijk werk altijd gescheiden had gehouden van zijn literaire activiteiten. Maar sinds hij geen onderwijstaken meer heeft en niet meer bij wetenschappelijk onderzoek betrokken is, is er geen reden meer om die scheiding aan te houden. Dat betekent een grote bevrijding, die bij het voorbereiden van deze bundel belangrijk was.

Dat is terug te vinden in de inhoud van de Nieuwsgier. In veel verhalen speelt, anders dan in vorige bundels, de wetenschappelijke manier van denken een belangrijke rol. Dat bleek ook tijdens de bespreking van de voorbereidingen (‘Research’) van twee verhalen uit de bundel: Tiktaalik en het titelverhaal De Nieuwsgier.  
 
 

BESCHRIJVING

In De Nieuwsgier, de nieuwe verhalenbundel van Herman Adèr, zijn een twintigtal verhalen verzameld, geschreven na 2005, het jaar van zijn pensionering.

Net als in de vorige verhalenbundels (De vader en Miichiel (2009) en Een verschrikkelijke Liefde, 2010), zijn de verhalen niet autobiografisch, maar er wordt wel gebruik gemaakt van belevenissen van de auteur. De drie bedrijfsverhalen (Lekker Puh, Clinico en De Bankdenker) alluderen aan zijn werkzame leven als methodoloog. Andere verhalen (Kapsones, Tiktaalik en het titelverhaal) putten uit de belevingswereld van de wetenschapper en in De simulant, Verzorging en Geelzucht figureren echtparen in hun laatste levensfase. In andere verhalen (de Boswandeling, de Nieuwsgier en De ramp) kiest Adèr een sprookjesachtig perspectief. Naast de twee vorige verhalenbundels publiceerde Adèr drie novellen: Verveling, Squash in tijden van oorlog en Vader, Moeder. De laatste novelle is onlangs in het Engels vertaald (Father, Mother,). De vertaling verschijnt in maart 2017. Al Adèr’s werk is uitgegeven door uitgeverij Johannes van Kessel, waarvan hij directeur is.

Herman
Adèr
Herman Adèr




 
7 juli 2019
Webmaster@jvank.nl
©Johannes van Kessel Publishing