Cover Verveling ‘Ik zit mij voor het vensterraam
onnoemelijk te vervelen.
Ik wou dat ik twee hondjes was,
dan kon ik samen spelen.’
(Godfried Bomans)
  
VERVELING
De novelle Verveling gaat over een man die zich in het weekeinde vermaakt met een zelfbedacht spel. Doordeweeks is hij een beleefde werknemer bij een niet nader genoemd bedrijf.

In het spel — dat ieder weekeinde anders van vorm is — zijn fantasie en werkelijkheid op ingenieuze wijze met elkaar verweven. Zó ingenieus, dat de hoofdpersoon tenslotte beide werelden niet meer uit elkaar houdt en Fantasie de rol van Werkelijkheid overneemt.

De novelle Verveling is de eerste van drie novellen van Herman Adèr die kort na elkaar zullen verschijnen.

Adèr publiceerde eerder twee bundels met korte verhalen:
‘De vader en Michiel en andere oude verhalen’ (2009) en
‘Een verschrikkelijke liefde’ (2010).

FRAGMENT
Nog niet zo lang geleden heb ik een spel bedacht om de tijd te doden. Het begint al op vrijdagavond en duurt het hele weekend, tot maandagochtend vroeg.
Het gaat zo.
Ik stel me voor dat ik in een bepaalde situatie ben beland, met alle perikelen en gemoedstoestanden die erbij horen. In gedachten leef ik het hele weekend in die situatie. Ik beleef er van alles.
Vrijdagavond maak ik de planning voor het komend weekend. Ik schrijf op wat het thema is, welke elementen essentieel zijn, de bijbehorende gevoelens..
Soms heb ik allerlei attributen nodig: een rolstoel, sigaretten. Ik moet zorgen dat ik alles in huis heb voordat het spel de volgende dag begint. Nu en dan moet ik een beetje improviseren. Zoals bij die rolstoel. Daar was niet aan te komen, ik heb maar een schommelstoel gebruikt.
Maandagochtend vroeg, voor ik naar mijn werk ga, schrijf ik dan een soort verslag van het afgelopen weekend, met commentaar en ‘leerpunten’ voor de volgende keer.
Er zitten kantjes aan mijn spel die niet zo makkelijk zijn op te lossen. Bijvoorbeeld dialogen met denkbeeldige bezoekers. Die zijn een beetje schizofreen: ik moet dan beurtelings in de huid van de ander kruipen en in de huid van de persoon die ik in die situatie ben. Maar je went eraan. Het is als een poppenkastspeler die de stem van Jan Klaassen afwisselt met die van Katrijn.

 
Laatste wijziging: 20 augustus 2017
Webmaster@jvank.nl
© Johannes van Kessel Publishing